Prerada uljarica
Kondicioniranje (TOSTIRANJE) je primarna tehnološka šema koja se primenjuje u Doo Agroomega.
Kondicioniranje je tehnologija koja se bazira na termičkoj obradi sojinog/suncokretovog zrna na nižim temperaturama ali dužem vremenskom intervalu za razliku od ekstrudiranja. Samim tim takvom tehnologijom se ne razaraju ćelije soje/suncokreta i aminokiseline pa hranjivost i rastvorljivost pogače je veća gde prilkom korišćenja kod životinja ima pozitivnih rezultata i veća je cedljivost ulja. Na odredjenim temperaturama tostiranja soje zrna uništava se i ne aktivira nepovoljno delovanje fermenata ureaze i tripisin inhibitora, koji su sadržani u svežem sojinom zrnu. Na taj način poboljšava se svarljivost, hranjive vrednosti i iskoristivost hraniva. Sadrži mnogo aminokiselina lizina, valina, treonina i metionina koji je limitirajuća aminokiselina. Povoljan je odnosi minerala kalcijuma i fosfora (1,0:2,0:2,5), u korist fosfora. Tako tremički obrađeno sojino zrno ide na presovanje gde se dobija Visoko proteinska pogača i sirovo sojino ulje
Sojina i Suncokretova pogača
Sojina/Suncokretova pogača se dobija kondicioniranjem ili tostiranjem sojinog/suncokretovog zrna gde tako termički obradjeno zrno ide na presovanje tj odvajanje ulja i Pogača.
Dobijena pogača i sirovo ulje se kontroliše u našoj savremenoj labortoriji,gde se vrše analize po SRPS-u i ISO standardima. Nakon kontrolisanja proizvoda vrši se skladištenje.
Sojina pogača
Prosečne vrednosti | |
---|---|
Sirovi protein | 38.00%±2 |
Masti | max 8.00% |
Celuloza | max 9.00% |
Pepeo | max 8 % |
Vlaga | 9.00% |
Ureaza | max 0,4% |
Boja: svetlosmeđe do tamnosmeđe
Pakovanje: PP vreće 25 , 50 kg i rinfuza.
Rok trajanja: 6 meseci

Sojina pogača
Prosečne vrednosti | |
---|---|
Sirovi protein | 42.00%±2 |
Masti | max 7.00% |
Celuloza | max 9.00% |
Pepeo | max 8% |
Vlaga | 9.00% |
Ureaza | max 0,4% |
Boja: svetlosmeđe do tamnosmeđe
Pakovanje: PP vreće 25 , 50kg i rinfuza.
Rok trajanja: 6 meseci

Sojina pogača
Prosečne vrednosti | |
---|---|
Sirovi protein | 46.00%±2 |
Masti | max 6.00% |
Celuloza | max 9.00% |
Pepeo | max 8% |
Vlaga | 9.00% |
Ureaza | max 0,4% |
Boja: svetlosmeđe do tamnosmeđe
Pakovanje: PP vreće 25 , 50kg i rinfuza.
Rok trajanja: 6 meseci

Suncokretova pogača
Prosečne vrednosti | |
---|---|
Sirovi protein | 27.00% |
Masti | 12.00% |
Celuloza | 27.00% |
Pepeo | 6.00% |
Vlaga | 8.00% |
Boja: sivocrna
Pakovanje: PP vreće 10, 20, 40kg i u rinfuzi.
Rok trajanja: 6 meseci
