PRERADA ULJARICA 2019-01-28T14:42:58+00:00

Prerada uljarica

Kondicioniranje (TOSTIRANJE) je primarna tehnološka šema koja se primenjuje u Doo Agroomega.
Kondicioniranje je tehnologija koja se bazira na termičkoj obradi sojinog/suncokretovog zrna na nižim temperaturama ali dužem vremenskom intervalu za razliku od ekstrudiranja. Samim tim takvom tehnologijom se ne razaraju ćelije soje/suncokreta i aminokiseline pa hranjivost i rastvorljivost pogače je veća gde prilkom korišćenja kod životinja ima pozitivnih rezultata i veća je cedljivost ulja. Na odredjenim temperaturama tostiranja soje zrna uništava se i ne aktivira nepovoljno delovanje fermenata ureaze i tripisin inhibitora, koji su sadržani u svežem sojinom zrnu. Na taj način poboljšava se svarljivost, hranjive vrednosti i iskoristivost hraniva. Sadrži mnogo aminokiselina lizina, valina, treonina i metionina koji je limitirajuća aminokiselina. Povoljan je odnosi minerala kalcijuma i fosfora (1,0:2,0:2,5), u korist fosfora. Tako tremički obrađeno sojino zrno ide na presovanje gde se dobija Visoko proteinska pogača i sirovo sojino ulje

Sojina i Suncokretova pogača

Sojina/Suncokretova  pogača se dobija kondicioniranjem ili tostiranjem sojinog/suncokretovog zrna   gde tako termički obradjeno zrno ide na presovanje tj odvajanje ulja i Pogača.

Dobijena pogača i sirovo ulje se kontroliše u našoj savremenoj labortoriji,gde se vrše analize po SRPS-u i ISO standardima. Nakon kontrolisanja proizvoda vrši se skladištenje.

Sojina pogača

Prosečne vrednosti
Sirovi protein 38.00%±2
Masti max 8.00%
Celuloza max 9.00%
Pepeo max 8 %
Vlaga 9.00%
Ureaza max 0,4%

Boja: svetlosmeđe do tamnosmeđe
Pakovanje: PP vreće 25 , 50 kg i rinfuza.
Rok trajanja: 6 meseci

Sojina pogača

Prosečne vrednosti
Sirovi protein 42.00%±2
Masti max 7.00%
Celuloza max 9.00%
Pepeo max 8%
Vlaga 9.00%
Ureaza max 0,4%

Boja: svetlosmeđe do tamnosmeđe
Pakovanje: PP vreće 25 , 50kg i rinfuza.
Rok trajanja: 6 meseci

Sojina pogača

Prosečne vrednosti
Sirovi protein 46.00%±2
Masti max 6.00%
Celuloza max 9.00%
Pepeo max 8%
Vlaga 9.00%
Ureaza max 0,4%

Boja: svetlosmeđe do tamnosmeđe
Pakovanje: PP vreće 25 , 50kg i rinfuza.
Rok trajanja: 6 meseci

Suncokretova pogača

Prosečne vrednosti
Sirovi protein 27.00%
Masti 12.00%
Celuloza 27.00%
Pepeo 6.00%
Vlaga 8.00%

Boja: sivocrna
Pakovanje: PP vreće 10, 20, 40kg i u rinfuzi.
Rok trajanja: 6 meseci